Μία αγωνιστική από το άδικο στο δίκαιο

Μία αγωνιστική από το άδικο στο δίκαιο
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας και όπως είναι φυσικό και τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι ομάδες περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις και κάποιες από αυτές θα εξετάσουν τις κινήσεις που θα κάνουν, για να αποκατασταθούν οι αδικίες που θεωρούν ότι υπάρχουν.
Στο ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει σε Γ΄ Εθνική, Α΄ ΕΠΣΝΑ και Β΄ ΕΠΣΝΑ, καθώς για τον Παναιτωλικό όλα δείχνουν πως είτε θα υπάρξει συνέχεια οπότε θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την παραμονή του μέσω των μπαράζ, είτε αναδιάρθρωση, η οποία θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στη Super League.
Δεδομένο είναι πως στη Γ΄ Εθνική θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή η Α.Ε. Μεσολογγίου, που βρίσκονταν στις θέσεις που εξασφαλίζουν την παραμονή και ο Αμβρακικός Λουτρού, που ήταν πρωτοπόρος στην Α΄ ΕΠΣΝΑ.
Ερωτηματικό αποτελεί ο Ναυπακτιακός Αστέρας, ο οποίος είχε υποβιβαστεί και μαθηματικά, όμως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει στην περίπτωση της ομάδας της Ναυπάκτου.
Στην Α΄ ΕΠΣΝΑ αδικημένος φαίνεται να είναι ο Παναγρινιακός, που οι εισηγήσεις που υπάρχουν δύσκολα θα τον φέρουν στην άνοδο. Όπως μαθαίνουμε η ομάδα του Αγρινίου περιμένει τις εξελίξεις και στη συνέχεια οι άνθρωποί της θα καθορίσουν τη στάση τους.
Στη Β΄ ΕΠΣΝΑ ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως στο Νέο Αμφίλοχο θα υπάρχει αντίδραση αν η ομάδα δεν πάρει την άνοδο, καθώς ήταν στην πρώτη θέση στους Ομίλους που συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και έπεσε από την κορυφή μόνο την τελευταία αγωνιστική πριν τη διακοπή.
Ήταν σίγουρο πως από τη στιγμή που θα υπήρχε διακοπή, θα υπήρχαν αντιδράσεις, καθώς η βαθμολογία δεν ήταν τελική και αποτελούσε αποτύπωση των δεδομένων που διαμορφώθηκαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο που έγιναν αγώνες.
Μία εβδομάδα νωρίτερα τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Κατηγορία, ενώ κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος τι θα γινόταν στη συνέχεια.
Φυσικά κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι άδικα κερδίζουν την άνοδο οι ομάδες που το πετυχαίνουν με τις τωρινές αποφάσεις. Ούτε βέβαια μπορούμε να μαντέψουμε ότι δε θα ήταν αυτές που τελικά θα κατακτούσαν τα πρωταθλήματα αν ολοκληρώνονταν.
Όμως το αίσθημα της αδικίας υπάρχει στις ομάδες που έχασαν την πρωτιά την τελευταία αγωνιστική που έγιναν αγώνες.
Ας πάμε σε ένα υποθετικό σενάριο το οποίο θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.
Αν το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΝΑ σταματούσε στην 22η αγωνιστική την άνοδο θα κατακτούσε ο Παναγρινιακός, ο οποίος βρίσκονταν στην κορυφή από την 8η αγωνιστική. Με τον αήττητο Αμβρακικό Λουτρού όμως να έχει στη συνέχεια το βαθμολογούμενο ρεπό, ενώ ο Παναγρινιακός θα είχε δύσκολη έξοδο στο Δοκίμι. Η ομάδα του Λουτρού δε θα είχε πάρει τρεις βαθμούς που έπαιρναν όλες οι ομάδες και φυσικά θα είχε πολλούς λόγους να διαμαρτυρηθεί.
Μια πιθανή αναδιάρθρωση θα αποκαταστήσει αδικίες, όμως θα φέρει τεράστια προβλήματα, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως επιστρέφουμε από αύριο σε μια πραγματικότητα που δε θα μοιάζει με όσα ζούσαμε και πως οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μία κρίση που θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας.
Και φυσικά και αυτή θα δημιουργήσει κι άλλους που θα θεωρούν ότι αδικήθηκαν.
Αν αυτή έρθει με το δεύτερο της Α΄ ΕΠΣΝΑ, θα φέρει μεγάλη γκρίνια στον τρίτο της βαθμολογίας. Αν έρθει στη Β΄ ΕΠΣΝΑ με άνοδο των ομάδων που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, τότε οι τρίτοι της βαθμολογίας, που στους δύο από τους τρεις Ομίλους ήταν δεύτεροι μία εβδομάδα πριν τη λήξη, θα νιώθουν αδικημένοι.
Ας είμαστε ξεκάθαροι. Από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα, θα υπήρχαν αντιδράσεις. Και φυσικά κανείς δε μπορεί να αφαιρέσει ούτε την επιτυχία από τις ομάδες που προηγούνταν, ούτε όμως την αίσθηση αδικίας από τις ομάδες που δε μπόρεσαν να διεκδικήσουν αυτά που θεωρούσαν ότι τους αναλογούν.
Γιατί σε αγώνες μπαράζ, όπως υπάρχουν σε Α΄ και Β΄ ΕΠΣΝΑ, δικαίωμα στο "όνειρο" έχουν όλοι. Και ειδικά στην Α΄ ΕΠΣΝΑ, όπου η βαθμολογία που είχε διαμορφωθεί για τα μπαράζ είχε τους δύο πρώτους στην κορυφή με 3 βαθμούς, τον τρίτο στον 1 και τον τέταρτο χωρίς βαθμό. Με μία νίκη δηλαδή ο τελευταίος έβγαινε μπροστά και όλα θα ήταν ρευστά.
Με τη φύση των πρωταθλημάτων να είναι τέτοια η ΕΠΣΝΑ θα πρέπει να πιέσει μαζί με άλλες Ενώσεις την πλευρά της ΕΠΟ και να είναι ξεκάθαρη στο τι θα ζητήσει, για να μειώσει τις αντιδράσεις και να μπορέσει να εξασφαλίσει και τα πρωταθλήματα που διοργανώνει.
Η επιτυχία για όσους σχεδιάζουν την επόμενη χρονιά θα είναι βέβαια να δηλώσουν συμμετοχή όλες οι ομάδες που έχουν δικαίωμα στο κάθε πρωτάθλημα. Και αν θέλετε την άποψή μου αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Και όταν έρθει η ώρα των δηλώσεων συμμετοχής όλοι και όλα θα κριθούν.
Και κάτι τελευταίο. Όλοι διαβάσαμε μια επιστολή που φέρεται να υπογράφουν κάποιες Ενώσεις. Με τον Πρόεδρο της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας, η οποία φέρονταν να βρίσκεται μέσα στις Ενώσεις που έβγαλαν αυτό το χαρτί, να διαψεύδει πως το έχει υπογράψει. Αν πραγματικά κάποιοι νομίζουν πως αυτό είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου, τότε πραγματικά κακώς ασχολούμαστε. Η λογική στον έναν Όμιλο μένουν δύο παραπάνω, στον άλλο τέσσερις, από τη μία κατηγορία ανεβαίνουν δύο και από άλλη αντίστοιχη κατηγορία διαφορετικής Ενώσεως ανεβαίνει ένας πραγματικά με ξεπερνάει. Και φυσικά δε θα συζητήσω για την ανάδειξη του Κυπελλούχου με κριτήρια τη μεγαλύτερη κατηγορία ή την υψηλότερη θέση στο ίδιο πρωτάθλημα. Τότε κύριοι δε θα παίζαμε ποδόσφαιρο, αλλά θα βγαίναμε στο καφενείο και θα λέγαμε ότι καλύτερο ρόστερ ή μεγαλύτερο μπάτζετ έχει η Χ ομάδα και θα αναδεικνύαμε τον πρωταθλητή την ώρα που ολοκληρώναμε το τέταρτο τσίπουρο.

KOSMAS

25 seconds

  

Κορυφή